במחקר חתך, החוקרים שאפו למלא פער משמעותי בידע הנוגע לעייפות כרונית (CF) ארוכת טווח בקרב שורדי סרטן ראש וצוואר (HNC) שעברו טיפול רדיותרפיה. ההתמקדות שלהם היתה בהשוואת שכיחות של עייפות כרונית בשורדי סרטן ראש צוואר יותר מחמש שנים לאחר טיפול רדיותרפיה עם אוכלוסיית ייחוס ובחינת גורמים המשפיעים על עייפות כרונית והשפעתה על איכות החיים הקשורה לבריאות (HRQoL).
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Radiotherapy and Oncology, החוקרים שאפו לבחון את השכיחות של עייפות כרונית בקרב שורדי סרטן ראש צוואר ולזהות גורמים פוטנציאליים דמוגרפיים, קליניים הקשורים לתופעה כמו גם את השפעותיה על איכות החיים הקשורה לבריאות.
החוקרים איתרו שורדים שטופלו בין השנים 2007 ו-2013. המשתתפים נדרשו להשלים מדדי תוצאה שדווחו על ידם ולהשתתף בבדיקה של יום אחד. בסך הכל השתתפו 227 שורדים, עם גיל חציוני של 65 שנים וזמן חציוני למעקב של 8.5 שנים לאחר רדיותרפיה.
עייפות כרונית נמדדה באמצעות שאלון העייפות והושוותה לאוכלוסיית ייחוס מותאמת באמצעות מבחני t ו-Cohen's effect size. הקשרים בין עייפות כרונית, גורמים קליניים וגורמים הקשורים לרדיותרפיה נחקרו באמצעות רגרסיה לוגיסטית. איכות החיים הקשורה לבריאות נמדדה באמצעות שאלון הליבה EORTC Quality of Life.
מתוצאות המחקר עולה כי עייפות כרונית היתה נפוצה פי שניים בקרב שורדי סרטן ראש-צוואר בהשוואה לאוכלוסיית ייחוס. בניתוחים רב-משתנים, גורמים כמו מין נשי (יחס סיכויים 3.39, רווח סמך של 95%, 1.82-6.31), נוכחות של מחלות נלוות (יחס סיכויים 2.17, רווח סמך של 95%, 1.20-3.94) וטיפול רדיותרפיה מווסת עוצמה (יחס סיכויים 2.13, רווח סמך של 95%, 1.16-3.91) היו קשורים באופן מובהק לסיכויים גבוהים יותר לחוות עייפות כרונית.
החוקרים סיכמו כי עייפות כרונית משפיעה באופן מובהק על שורדי סרטן ראש-צוואר, אם כי פרמטרים ספציפיים של מינון הקרנות לא השפיעו על הסבירות לחוות עייפות כרונית.
השכיחות הגבוהה של עייפות כרונית בקרב שורדים ארוכי טווח אלה, יחד עם ההשפעה השלילית המשמעותית של העייפות על איכות החיים הקשורה לבריאות, מדגישה את הצורך באסטרטגיות מעקב ממוקדות לשיפור רווחתם של קבוצת חולים זו.
מקור:
תגובות אחרונות