במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת European stroke journal מטרת החוקרים היתה לבדוק מהו שיעור החולים עם שבץ קריפטוגני אשר הופנו לסגירה של Patent foramen ovaleי(PFO) ואכן עברו את ההליך לאחר הערכה של Heart-Stroke Teamי(HST) רב מקצועי. בנוסף, החוקרים הציגו הערכה סטנדרטית ומובנית המבוצעת על ידי ה-HST.
עוד בעניין דומה
כרקע לכך מציינים החוקרים כי סגירה של PFO מונעת שבץ איסכמי חוזר בחולים מסוימים עם שבץ קריפטוגני. עם זאת, תוצאותיהם של ניסויים נוטות להיות מוכללות לפרקטיקה היומיומית, וכך לעתים מורחבים קריטריוני ההכללה המקוריים של הניסוי. נוהג זה עלול להוביל לסגירות מיותרות, ללא תועלת, אך עם סיכון לסיבוכים.
לצורך כך, החוקרים ערכו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי במרכז יחיד, שבמסגרתו ערכו אנליזה על חולים אשר אובחנו עם שבץ איסכמי קריפטוגני או אירוע מוחי חולף (TIA) ו-PFO והופנו לסגירת PFO.
כחלק מגישת ה-HST, כלל המטופלים עברו בדיקה סטנדרטית, תחילה על מנת להדגים את האירוע האיסכמי בהדמיה מוחית, שנית על מנת להעריך את כל הגורמים הפוטנציאליים לשבץ, ולבסוף לצורך הערכת הקשר האפשרי בין PFO לבין שבץ. התוצא היה שיעור החולים שעברו סגירה של ה-PFO לאחר הפנייתם.
במחקר נכללו בסך הכל 195 חולים, כאשר ל-124 חולים (64%) הומלץ על סגירה של ה-PFO. ל-42 חולים (22%) היתה סיבה חלופית ברורה לשבץ וב-13 (7%) חולים לא היה ניתן לאשר את האבחנה הראשונית של שבץ מוחי.
החוקרים מסכמים כי לאחר אנליזה מדוקדקת של החולים שהופנו לסגירת PFO, לא ניתן היה להוכיח קשר בין PFO לבין שבץ מוחי ב-32% מהפניות, ו-3% העדיפו את הטיפול הרפואי הטוב ביותר על פני סגירה מלעורית.
החוקרים מציינים כי ממצאיהם מדגישים את הצורך בהערכה רב מקצועית נוירווסקולרית מקיפה לצורך ההחלטה על ביצוע ההליך.
מקור:
תגובות אחרונות