חולים המקבלים טיפול פליאטיבי על רקע סרטן בשלב מתקדם חווים לעתים קרובות תסמינים גופניים ופסיכולוגיים המשפיעים לרעה על איכות חייהם (QoL) ועל רווחתם הרוחנית. טיפול במוזיקה עשוי לשמש ככלי לניהול התסמינים בחולים הללו. עם זאת, יעילות הטיפול עדיין אינה ברורה.
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Seminars in oncology nursing מטרת החוקרים היתה לקבוע את יעילות הטיפול במוזיקה על הרווחה הרוחנית, QoL, הכאב וכן המצוקה הפסיכולוגית של המטופלים באמצעות ניסויים אקראיים מבוקרים (RCT).
לצורך כך, החוקרים ערכו חיפוש שיטתי במסדי הנתונים EMBASE, PubMed, Cochrane Library, CINAHL, Web of Science ובמרשם ClinicalTrial.gov המתוארכים עד לספטמבר 2022. במטא-אנליזה נכללו שבעה RCT, המקיפים בסך הכל 747 חולי סרטן בשלב מתקדם.
ממצאי החוקרים עולה כי הטיפול במוזיקה הוביל לשיפור מובהק ברווחה הרוחנית של החולים, עם הפרש ממוצע של 0.43 (רווח בר-סמך של 95%, 0.25 עד 0.61, P <.001) בקבוצת ההתערבות בהשוואה לקבוצת הביקורת.
עם זאת, לא נמצאו הפרשים קבוצתיים מובהקים בין קבוצות ההתערבות והביקורת ל-QoLי(P = .11), כאב (P = .20) ומצוקה פסיכולוגית (P = .81). מכאן, ניתן לראות כי טיפול במוזיקה עשוי לשפר ביעילות את הרווחה הרוחנית של חולים המקבלים טיפול פליאטיבי. עם זאת, השפעותיו המיטיבות על איכות החיים, הכאב והמצוקה הפסיכולוגית היו מינימליות.
החוקרים מסכמים ניתן לשלב התערבויות של טיפול במוזיקה על מנת לסייע למטופלים להתמודד עם צרכיהם הרוחניים/ הקיומיים. על מחקרים עתידיים בנושא לכלול זיהוי של המאפיינים האופטימליים לצורך התערבויות טיפול במוזיקה, וזאת במטרה לסייע בשיפור איכות הטיפול הפליאטיבי בחולים הסובלים מסרטן בשלב מתקדם.
מקור:
תגובות אחרונות