אבלומאב 23.08.2023

אבלומאב עבור קרצינומה ע"ש מרקל - תוצאות מחקר רב-מרכזי מישראל

הניסיון הישראלי בשימוש באבלומאב ל-MCC מראה על יעילות באחוז גבוה של המטופלים ללא קשר לגיל, אטיולוגיה להופעת המחלה או סטטוס חיסוני

עיבוד תלת מימדי של תא סרטני. אילוסטרציה

קרצינומה ע"ש מרקל (MCC) הינה סרטן עור נדיר ואגרסיבי, בעל מאפיינים נוירואנדוקריניים ושכיחות גבוהה של חזרת מחלה גרורתית. בעבר היה נהוג לטפל במחלה זו כמו בגידולים נוירואנדוקריניים אגרסיביים אחרים בקרינה ובכימותרפיה עם אחוזי הצלחה גבוהים אך שיעורי הישנות גבוהים גם כן.

בשנים האחרונות פורסמו 2 מאמרים על השימוש בתכשירים אימונותרפיים ב-MCC אם כי מדובר בסדרות קטנות שנערכו ברובן בארה"ב והכילו מטופלים נאיביים וגם כאלו לאחר טיפול כימותרפי (1,2).

במאמר שפורסם לאחרונה בכתב העת CANCER MEDICINEי(3) הוצגו תוצאות הניסיון המשותף של 5 בתי חולים אקדמאיים מובילים בישראל בטיפול ב-MCC עם התכשיר האימונותרפי נוגד PDL1 אבלומאב (AVELUMAB) משנת 2018 (בה הוכלל הטיפול בסל שירותי הבריאות באינדיקציה זו) ועד היום.

במחקר נמצאו 65 מטופלים אשר טופלו בתכשיר לאורך השנים בישראל כאשר אחוזי התגובה (ORR) שהודגמו במאמר היו מרשימים ועמדו על כ-60%, עם 37% תגובה מלאה (CR). ייחודו של המאמר הינו בכך שהוא מכיל אוכלוסייה רב גונית של מטופלים אשר לא יוצגה נאמנה במחקרים הקליניים מבוססי הפארמה שנערכו. הבדל אחד משמעותי באוכלוסיית המחקר הינו האטיולוגיה להופעת המחלה, כאשר בישראל הסיבה העיקרית הינה חשיפה לא מבוקרת לקרינת UV, ואילו בארצות הצפוניות בהן נערכו המחקרים הסיבה העיקרית היא לרוב ויראלית ע"ר חשיפה לוירוס הפוליומה (MCPyV). הבדל נוסף נובע מכך שהרכב המטופלים במחקר היה מגוון והכיל בתוכו גם 22% מהמטופלים אשר היו מדוכאי חיסון מסיבות שונות (מושתלי איברים, גידולים המטולוגיים או דיכוי חיסוני יאטרוגני), מטופלים אשר מידע על היעילות של הטיפול עבורם חסר מכיוון שהם אינם מוכללים במחקרים הקליניים המקובלים. תוצאות המחקר הראו שגם עבור המטופלים מדוכאי החיסון הטיפול יכול להיות יעיל בהשגת שליטה על המחלה ולא נמצא הבדל סטטיסטי באחוזי התגובה, משך התגובה או ההישרדות בין מדוכאי החיסון למטופלים שאינם כאלו.

ממצא חשוב נוסף שהודגם במחקר הינו היכולת להשתמש בכלים מקומיים כאמצעי הצלה (SALVAGE) במקרים בהם התגובה לטיפול האימונותרפי איננה מספקת. מכיוון ש-MCC נוטה במקרים רבים ליצור גרורות עוריות (סטליטים) ניתן היה להשתמש בטיפולים מקומיים כגון כירורגיה ובעיקר קרינה, לאור זאת שידוע כי MCC הינו גידול רגיש מאוד לקרינה. במחקר האמור תוספת קרינה שיפרה את התגובה לטיפול האימונותרפי בכמעט 40% מהחולים שנבדקו.

ממצאי המחקר הראו גם שהטיפול הוא בטוח ובעל פרופיל תופעות לוואי דומה לשאר התכשירים האימונותרפיים ממשפחת PD1/PDL1 כאשר רק 14% מהמטופלים פיתחו תופעות לוואי בדרגה 3-4 ורק 6% נאלצו להפסיק את הטיפול בשל תופעות לוואי.

ישנן עוד שאלות פתוחות שנותרו באשר לטיפול המיטבי ב-MCC לרבות משך זמן הטיפול, משך זמן התגובה (DURABILITY) והיכולת לעצור באופן יזום את הטיפול לאחר השגת תגובה מלאה (כפי שניתן לעשות במלנומה) וכן השימוש בתכשירים אימונותרפיים גם בשלבי מחלה מוקדמים כטיפול טרום ניתוחי או כטיפול משלים.

לסיכום ניתן לומר שהניסיון הישראלי בשימוש באבלומאב ל-MCC מראה על יעילות באחוז גבוה של המטופלים ללא קשר לגיל, אטיולוגיה להופעת המחלה או סטטוס חיסוני וכן בעל פרופיל תופעות לוואי נשלט ומוכר כמקובל בטיפולים אימונותרפיים.

ספרות:

1. Nghiem P, Bhatia S, Lipson EJ, et al. Three-year survival, correlates and salvage therapies in patients receiving first-line pembrolizumab for advanced Merkel cell carcinoma. J Immunother Cancer. 2021;9(4):e002478. doi:10.1136/jitc-2021-002478

2. Nghiem P, Bhatia S, Brohl AS, et al. Two-year efficacy and safety update from JAVELIN Merkel 200 part A: A registrational study of avelumab in metastatic Merkel cell carcinoma progressed on chemotherapy. JCO. 2018;36(15_suppl):9507-9507. doi:10.1200/JCO.2018.36.15_suppl.9507

3. Averbuch I, Stoff R, Miodovnik M, et al. Avelumab for the treatment of locally advanced or metastatic Merkel cell carcinoma—A multicenter real-world experience in Israel. Cancer Medicine. 2023;12(11):12065-12070. doi:10.1002/cam4.5890

נושאים קשורים:  אבלומאב,  קרצינומה של תאי מרקל,  MCC,  סרטן עור,  מחקרים