קטרקט 12.07.2023

השתלת סנן אור כחול בעדשה תוך עינית בניתוח קטרקט והתפתחות הפרעות נפשיות

האם השתלת עדשה תוך עינית לסינון אור כחול, כחלק מניתוח קטרקט, קשורה להופעה של הפרעות נפשיות והתנהגותיות ולמחלות מערכת העצבים?

ניתוח קטרקט, השתלת עדשה תוך עינית. צילום: שאטרסטוק

במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Journal of Cataract & Refractive Surgery, ביקשו החוקרים לנתח הפרעות נפשיות והתנהגותיות חדשות ומחלות של מערכת העצבים, בחולים עם קטרקט אשר עברו השתלת סנן אור שאינו כחול/ כחול (non–blue-light filtering – BLF או BF) או עדשת BLF תוך עינית (intraocular lenses – IOLs) בשתי העיניים.

מחקר זה בוצע במתכונת רטרוספקטיבית ומבוססת מרשם (ספטמבר 2007 -דצמבר 2018 עם מעקב עד דצמבר 2021) במרכז לרפואת עיניים בפינלנד (Kymenlaakso Central Hospital, Kotka).

המחקר הנוכחי כלל סך של 4,986 נבדקים (1,707 גברים ו-3,279 נשים בגילאי 73.2 ± 8.6 בניתוח הראשון ו-74.3 ± 8.8 בניתוח השני) אשר עברו ניתוח קטרקט דו צדדי. הנבדקים עברו השתלה של non-BLF IOLsי(N=2,609) או BLF IOLsי(N=2,377) בשתי העיניים.

המעקב החל לפני ההליך בעין הראשונה והמשיך עד לאחר הניתוח השני. לאחר שתי הניתוחים, החוקרים ביצעו הערכה להפרעות נפשיות והתנהגותיות ולמחלות מערכת העצבים.

תוצאות המחקר הדגימו כי השימוש ב-BLF IOLs נמצא ללא קשר להופעה של הפרעות נפשיות והתנהגותיות ושל מחלות מערכת העצבים, בהשוואה ל-non-BLF IOLsי(P = .003). ניתוח רב משתני אשר הותאם לגיל ומין לא הדגים קשר למחלה זאת או אחרת. עוד נמצא כי הפרעות בשינה עמוקה קשורות, אך באופן לא מובהק, ל-BLF-IOLs (יחס סיכונים: .756, רווח בר-סמך 95%: 0.534-1.070, P=.114).

מתוצאות מחקר זה עולה כי השתלת סנן אור כחול בעדשה תוך עינית, כחלק מניתוח קטרקט, אינה קשורה להופעה של הפרעות נפשיות והתנהגותיות ולמחלות מערכת העצבים.

נושאים קשורים:  קטרקט,  מסנן אור כחול,  הפרעות נפשיות והתנהגותיות,  מחלות מערכת העצבים,  מחקרים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו