רעילות לבבית (cardiotoxicity) בעקבות רדיותרפיה היא רעילות מגבילת מינון (Dose-limiting toxicity) המהווה סוגיה משמעותית בשרידותם של חולי סרטן ריאות מסוג תאים שאינם קטנים (NSCLC) המטופלים עם רדיותרפיה המיועדת לריפוי. עם זאת, אף על פי שרעילות לבבית אינה נדירה בחולים אלה, מדדי הבסיס הקרדיווסקולריים של המטופלים לא עוברים אופטימיזציה באופן שגרתי טרם תחילת הטיפול.
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Radiotherapy and Oncology, החוקרים בחנו את ההשפעה של טיפול עם סטטינים על השרידות הכוללת ועל שיעור האירועים הלבביים בחולי NSCLC שטופלו עם הקרנות.
לצורך כך, החוקרים איתרו חולים אשר טופלו במרכז אזורי בצפון אירלנד בין השנים 2015-2020. החוקרים אספו את נתוני הבסיס של המטופלים, מידע על הגידול ונתונים קרדיאליים וכן מידע מהמעקב אחרי מחלת הסרטן ואירועים קרדיאליים.
האירועים הקרדיאליים אומתו על ידי שלושה קרדיולוגים ונעשה אחזור של סריקות התכנון לרדיותרפיה לצורך יישום של validated deep learning-based autosegmentation. אנליזות רגרסיית קוקס שהוגדרו מראש נערכו עם דרגות שונות של התאמה לשרידות הכוללת. כמו כן, החוקרים ערכו רגרסיית Fine and Gray לצורך הערכת הסיכון לאירועים לבבים אשר מביאה בחשבון את הסיכון המתחרה לתמותה ומשתני לוואי לבביים.
במסגרת המחקר נכללו בסך הכל 478 חולים ו-59% מהם קיבלו מרשם לטיפול עם סטטינים. במרבית (88%) החולים שלא נרשם להם טיפול עם סטטינים היתה לכל הפחות התוויה אחת לטיפול עם סטטינים, בהתאם להנחיות הקרדיווסקולריות המקובלות. 340 חולים (71%) נפטרו ו-79 חולים (17%) עברו אירוע לבבי.
טיפול עם סטטינים בעצימות גבוהה (יחס הסיכונים 0.68, רווח בר-סמך של 95% 0.50-0.91; p=0.012) ובעוצמה בינונית (יחס הסיכונים 0.70, רווח בר-סמך של 95% 0.51-0.97, p=0.033) נקשר עם שיפור השרידות הכוללת. קשר זה נמצא לאחר התאמה למשתנים קליניים של המטופל, מחלת הסרטן, הטיפול, התגובה ומשתנים קרדיווסקולריים.
לא נצפו הבדלים עקביים בשיעור או בחומרה של האירועים הלבביים בהתאם לעוצמת הטיפול עם סטטינים.
לסיכום, טיפול עם סטטינים נקשר לשיפור השרידות הכוללת בחולי NSCLC המטופלים עם קרינה המיועדת לריפוי, עם עדות לקשר מינון-תגובה. החוקרים מציינים כי ממצאיהם מדגישים את החשיבות בהערכת סיכון קרדיווסקולרית לפני הטיפול בקבוצת חולים זו.
עוד מוסיפים החוקרים כי קיים צורך בעריכת מחקרים נוספים במטרה לבחון האם הטיפול עם סטטינים עשוי להיות בעל השפעה מגנה על הלב בחולי NSCLC המטופלים עם קרינה במינון רב ובעלי סיכון לבבי נמוך בבסיס.
תגובות אחרונות