מלנומה של הענביה 20.06.2023

בדיקת פרופיל ביטוי גנטי לפרוגנוזה בחולי מלנומה של הענביה

במחקר נמצא כי לגודל הגידול משמעות חשובה כחלק מההערכה הפרוגנוסטית של חולי מלנומה של הענביה המבוצעת בעזרת בדיקת פרופיל ביטוי גנטי

מלנומה של הענביה. אילוסטרציה

במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Ophthalmology, ביקשו החוקרים לתקף את השימוש בבדיקת פרופיל ביטוי גנטי (gene expression profile – GEP) להערכה פרוגנוסטית בחולי מלנומה של הענביה. החוקרים, אף ביקשו לבחון את חשיבות גודל הגידול בהערכה זו.

מחקר זה בוצע במתכונת רטרוספקטיבית וכלל נבדקים עם אבחון של מלנומה כורואידלית מבית החולים Yale New Haven Hospital, אוניברסיטת קליפורניה, סן דיאגו ומהמרכז האונקולוגי Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

המחקר התבסס על נתונים דמוגרפים, מידע קליני ומידע בדבר מאפייני גידול. הקשר בין מאפייני גידול וקלסיפיקציית GEP להימצאות גרורות, הוערך בעזרת רגריסיית קוקס (חד ורב משתנית).

התוצא העיקרי של מחקר זה היה שרידות בהיעדר גרורות (Metastasis-free survival – MFS). המחקר הנוכחי כלל סך של 337 נבדקים, 87 מתוכם התייצגו עם גרורות. זמן המעקב הממוצע עמד על 47.2 חודשים (סטיית תקן: 40.2) בקרב הנבדקים עם גרורות ו-55.0 (49.3) בקרב אלו ללא גרורות.

תוצאות המחקר הדגימו כי גידולים עבים יותר ואשר סווגו כ-GEP מדרגה 2 (בהשוואה לאלו אשר סווגו בדרגה 1) נמצאו קשורים לסיכון מוגבר לגרורות. נמצא כי גודל גידול מהווה מאפיין פרוגנוסטי יעיל יותר בהשוואה לקלסיפיקציית GEP (מבחן ואלד, 40.7 ו-24.2, בהתאמה).

בהשוואה לגידולים הקטנים מ-7.0 מ"מ מדרגה 2, גידולים מדרגה זו ועם עובי של 7.0 מ"מ ומעלה, נמצאו קשורים לסיכון מוגבר לגרורות (יחס סיכונים: 3.23, רווח בר-סמך 95%: 1.61-6.51).

בקבוצת הגידולים מדרגה 1 קשר כזה הודגם בגידולים של 9.0 מ"מ ומעלה (יחס סיכונים: 2.07, רווח בר-סמך 95%: 0.86-4.99). לא נמצא הבדל ב-MFS בין גידולים מדגה 1A לאלה מדרגה 1Bי(P=0.8). ה-MFS ל-5 שנים של נבדקים עם גידול מדרגה 2 עמד על 47.5% (רווח בר-סמך 95%: 36.0%–62.8%).

מתוצאות מחקר זה עולה כי גודל הגידול הינו המנבא הטוב ביותר לגרורות ומספקת מידע פרוגנוסטי חשוב ללא תלות בקלסיפיקציית GEP. יתרה מזאת, שיעור הגרורות בקרב הגידולים מדרגה 2 היה נמוך יותר מהתחזיות אשר דווחו על ידי Castle Bioscience. כמו כן, לא נמצא הבדל בשיעור הגרורות בין גידולים מדרגה 1A ל-1B.

תוצאות אלו מצביעות על כך כי כאשר מעריכים פרוגנוזה בעזרת קלסיפיקציית GEP, יש להתייחס לגודל הגידול. כמו כן, ייתכן כי חולים עם גידולים מדרגה 1A ו-1B יכולים ליהנות במידה שווה מאותו פרוטוקול מעקב אחרי גרורות.

נושאים קשורים:  מלנומה של הענביה,  פרוגנוזה,  פרופיל ביטוי גנים,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו