חוויית סוף החיים 29.03.2023

חוויית סוף החיים בקרב מבוגרים עריריים

אוכלוסיית המבוגרים העריריים הולכת וגדלה ברחבי העולם. ממחקר בדנמרק עולה כי למבנה ולקשר המשפחתי של מבוגרים השפעה על הטיפול בהם בסוף החיים

קשישה, זיקנה (צילום: אילוסטרציה)

אוכלוסיית המבוגרים העריריים (נעדרי בני זוג וילדים) הולכת וגדלה ברחבי העולם. אוכלוסיה זו נמצאת בסיכון מוגבר לחוויות סוף חיים (end-of-life – EoL) באיכות נמוכה יותר, וזאת עקב היעדר תמיכה משפחתית, סיוע וייצוג הולם. ברם, הידע המחקרי הקיים בנושא זה עודנו חסר.

במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Journal of Palliative Medicine ביקשו החוקרים לתעד קשרים בין מבנה משפחתי (כלומר, נוכחות או היעדרות של בן זוג או ילד) לבין עוצמת חוויות ה-EoL (כלומר, ביקורים במסגרות רפואיות לפני המוות).

המחקר מבוסס אוכלוסיה נערך בדנמרק וכלל את כלל המבוגרים בני 60 ומעלה אשר מתו מסיבות טבעיות בדנמרק בין השנים 2009-2016 (n = 137,599 נפטרים).

תוצאות המחקר הדגימו כי מבוגרים עריריים היו הקבוצה עם הסבירות הנמוכה ביותר לבקר בבית חולים (פעמיים או יותר יחס סיכויים: 0.74, רווח בר-סמך 95%: 0.70-0.77), במיון (פעם אחת לכל הפחות, יחס סיכויים: 0.90, רווח בר-סמך 95%: 0.86-0.93) וביחידה לטיפול נמרץ (פעם אחת או יותר, יחס סיכויים: 0.71, רווח בר-סמך 95%: 0.67-0.75) לפני המוות.

מתוצאות מחקר זה עולה כי מבוגרים עריריים בדנמרק נוטים פחות להגיע למסגרות של טיפול רפואי נמרץ, וזאת כחלק מטיפול סוף החיים. החוקרים קוראים לביצוע מחקרי המשך במטרה להבין גורמים הקשורים לדפוס זה וכדי להבטיח שכלל המטופלים יקבלו טיפול EoL הולם ללא קשר למבנה וקשר משפחתי.

נושאים קשורים:  מבנה משפחתי,  חוויות סוף החיים,  מבוגרים עריריים,  מחקרים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו