ניבוי מחלות לב 09.02.2023

ריכוז ליפופרואטין a בגיל ההתבגרות ותחלואה לבבית בבגרות

במחקר שהתפרסם בכתב העת Circulation נמצא כי רמות גבוהות של ליפופרוטאין a בדמם של מתבגרים מנבא תוצאים קרדיווסקולריים עגומים בעתיד אך לא עיבוי של דפנות עורקי התרדמה

בדיקת ליפופרואטין a. אילוסטרציה

עלייה בריכוז Lp(a) - ליפופרואטין a - היא גורם סיכון נפוץ לתוצאים עגומים במטופלים עם מחלות קרדיווסקולריות, אך המנגנון איננו ידוע. במחקר זה החוקרים בחנו את תפקיד האפשרי שיש ל-Lp(a) בזיהוי בני נוער שבסיכון מוגבר לפתח מחלות לב וכלי דם מטרשת עורקים (Atherosclerotic Cardiovascular Disease - ASCVD) בבגרות.

במסגרת מחקר YFSי(Cardiovascular Risk in Young Finns Study) נמצא קשר בין רמות Lp(a) שנמדדו במתבגרים בגילאי 9-24 לבין ASCVD בבגרות ועיבוי שכבות אינטימיה-מדיה של עורקי התרדמה.

במחקר זה 95 מתוך 3,596 נבדקים (2.7%), שגויסו בילדותם, אובחנו בבגרות עם ASCVD בגיל ממוצע של 47 שנים. התוצאות שנצפו במחקר YFS שוכפלו בעזרת מידע עבור נבדקים ממוצא אתני לבן במחקר BHSי(Bogalusa Heart Study).

במחקר BHS, מצאו מידע על רמות Lp(a) בילדות (רמות נמדדו בגילאי 8-17 שנים) עבור 587 נבדקים ממוצא אתני לבן ומידע על תחלואה בבגרות; שם הודגמו 15 מקרים ו-572 מקרי ביקורת. ניתוח הנתונים בוצע בעזרת רגרסיה של סיכונים יחסיים על שם COX.

במחקר YFS, נבדקים עם רמות גבוהות של Lp(a) בגיל ההתבגרות (מוגדר כרמות Lp(a) של 30 מ"ג/ד"ל לפחות), הדגימו סיכון גבוה פי שניים להתפתחות ASCVD בהשוואה למטופלים עם ריכוזים נמוכים יותר בדם (יחס סיכונים של 2, רווח בר-סמך של 95%, 1.4-2.6). רמות Lp(a), כולסטרול מסוג LDLי(Low-Density Lipoprotein), BMI ועישון בגיל ההתבגרות נמצאו כגורמי סיכון עצמאיים להתפתחות מחלת לב בבגרות.

במחקר BHS, על פי מודל מתוקנן לפי גיל ומין, נבדקים ממוצא אתני לבן שהיו להם ריכוזים גבוהים בדם של Lp(a) היו בסיכון מוגבר פי 2.5 (רווח בר-סמך של 95%, 0.9-6.8) לפתח ASCVD בבגרות לעומת נבדקים ללא רמות מוגברות של Lp(a). כאשר תקננו עבור LDL ו-BMI, הסיכון המיוחס לרמות Lp(a) נותר ללא שינוי (יחס סיכונים של 2.4, רווח בר-סמך של 95%, 0.8-7.3).

במודל רב-משתני למידע מאוגם, נבדקים חשופים לרמות גבוהות של Lp(a) היו בסיכון מוגבר פי 2 (רווח בר-סמך של 95%, 1-3.7) לפתח ASCVD בהשוואה לנבדקים לא חשופים. לא נמצא קשר בין רמות Lp(a) בגיל ההתבגרות לבין עיבוי דפנות עורקי התרדמה בבגרות, באף עוקבה ובמידע המאוגם.

מסקנת החוקרים היתה כי רמות גבוהות של Lp(a) בדמם של מתבגרים מהווה גורם סיכון לתוצאים קרדיווסקולריים טרשתיים בבגרות, אך לא לעיבוי דופן עורקי התרדמה.

מקור:

Lipoprotein(a) in Youth and Prediction of Major Cardiovascular Outcomes in Adulthood. Olli Raitakari, Noora Kartiosuo, Katja Pahkala, et al. Circulation. Nov 28, 2022

נושאים קשורים:  מחקרים,  ליפופרוטאין A,  מחלות לב מקושרות לטרשת עורקים,  LDL,  מדד מסת הגוף,  עיבוי דפנות עורקי התרדמה
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו