תקשורת מטפל מטופל 29.11.2022

אתגרים בתקשורת אמפתית במסגרת טיפול פליאטיבי מתקדם

עד כמה רופאים נותנים מענה אמפתי כאשר הם נדרשים לכך במסגרת טיפול פליאטיבי מתקדם?

תקשורת מטפל-מטופל. אילוסטרציה

אמפתיה נחשבת לתכונת ליבה של הטיפול הפליאטיבי (palliative care – PC). ברם, הידע בדבר דפוסי תקשורת אמפתית במהלך מפגשי טיפול PC הינו עודנו חסר.

במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Journal of Palliative Medicine ביקשו החוקרים לבצע ניתוח משני, להגדיר סוגי אמפתיה ותדירות של תקשורת אמפתית. החוקרים ביקשו להעריך עד כמה נותנים רופאים מענה אמפתי כאשר הם נדרשים לכך בהזדמנויות ובמצבים השונים.

במסגרת מחקר זה השתמשו החוקרים במערכת קידוד התקשורת Empathic Communication Coding System, וזאת על מנת לנתח צורך במענה אמפתי למצבים משלושה סוגים: רגש (כלומר, מצב רגשי שלילי), התקדמות (כלומר, אירוע חיים חיובי או התפתחות חדשה), ואתגר (כלומר, בעיה מוצהרת או אירוע משנה חיים שלילי חדש) ולהעריך את תגובת הקלינאים למצבים אלה.

המחקר התבסס על תמלילים מניסוי אקראי (פיילוט) של אימון יכולות תקשורת במפגשי PC מיוחדים (N = 71), תמלילים אשר הוקלטו על ידי 22 קלינאי PC בשני אתרים בארצות הברית - מערכת בריאות אקדמית וארגון קהילתי של הוספיס וטיפול פליאטיבי מיוחד.

תוצאות המחקר הדגימו כי הצורך באמפתיה זוהה במספר משמעותי של מפגשים וכי הרופאים הגיבו לעתים קרובות למצבים אלה באופן אמפתי (למשל, אישרו או הכירו ברגשות או חוויות של מטופלים).

למרות שמתוך המצבים אשר דרשו אמפתיה מצבים של אתגר התרחשו בתדירות הגבוהה ביותר, רופאים הגיבו באופן אמפתי יותר למצבים של התקדמות (כלומר, 93% מהמקרים) מאשר למצבים של אתגר (כלומר, 75% מהמקרים). אחד מכל 12 מצבים נבלם על ידי החולה או בן משפחה אשר שינו את נושא השיחה לפני שהרופא הספיק להגיב.

מתוצאות מחקר זה עולה כי מטופלי PC מרבים להביע רגשות, חולקים התקדמות או מגלים אתגרים כ"הזדמנויות" אמפתיות. רופאים משדרים לעתים קרובות אמפתיה בתגובה ויכולים להגיב בצורות שונות של אמפתיה על סמך סוג ההזדמנות האמפתית.

החוקרים קוראים לביצוע מחקר והדרכה בנושא תקשורת במסגרת של טיפול פליאטיבי מתקדם, וזאת על מנת לחקור אילו תגובות אמפתיות מקדמות תוצאות חיוביות ורצויות אצל המטופלים.

מקור:

Emily L. Mroz, Meghan McDarby, Robert M. Arnold, Carma L. Bylund, Jean S. Kutner, and Kathryn I. Pollak. Empathic Communication in Specialty Palliative Care Encounters: An Analysis of Opportunities and Responses. Journal of Palliative Medicine.Nov 2022.1622 1628.http://doi.org/10.1089/jpm.2021.0664

נושאים קשורים:  פליאטיבי,  תקשורת מטפל-מטופל,  אמפתיה,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו