קביעת התזמון המדויק לביצוע אבלציה בעזרת צנתר עבור טכיקרדיה חדרית היא בעיה שטרם נפתרה. לא בוצעו מחקרים אקראיים שהעריכו את היתרון בביצוע אבלציה לאחר השוק הראשון שניתן על ידי דפיברילטור מושתל (Implantable Cardioverter Defibrillator - ICD).
עוד בעניין דומה
החוקרים ביצעו מחקר קליני אקראי פרוספקטיבי ודו-שלבי במספר מרכזים רפואיים. לצורך פאזת התצפית של המחקר ועד אירוע ראשון של קבלת שוק ממכשיר ה-ICD, גויסו מטופלים עם קרדיומיופתיה מורחבת על רקע איסכמי או לא איסכמי, עם התוויה להשתלת ICD לצורך מניעה ראשונית או שניונית (פאזה א').
לאחר קבלת אישור נוסף, מטופלים הוקצו אקראית ביחס של 1:1 להשתתפות בפאזה ב' - לעבור אבלציה מיידית (תוך חודשיים מאירוע ראשון של קבלת שוק על ידי ICD) או המשך טיפול שגרתי. התוצא העיקרי שנבדק היה שילוב של מוות מכל סיבה או אשפוז עקב החמרת אי ספיקת לב. לנבדקים במחקר נאסר להשתמש באמיודרון, מלבד לצורך טיפול בהפרעות קצב מהירות ממקור עלייתי. בתאריך 23 ביולי 2021, פאזה ב' של המחקר הופסקה בשל תוצאות ניתוח הביניים הראשוני.
לפאזה א' של המחקר גויסו 517 נבדקים; מהם 154 (30%) התייצגו עם טכיקרדיה חדרית, 56 (11%) קיבלו שוק חשמלי מותאם במהלך תקופת מעקב חציונית של 2.4 שנים (טווח בין-רבעוני של 1.4-4.4) ו-47 מתוך 56 (84%) הסכימו להמשיך לפאזה ב' של המחקר.
לאחר 24.2 (טווח בין רבעוני של 8.5-24.4) חודשים, התוצא העיקרי התקיים עבור 1 מתוך 23 (4%) הנבדקים בקבוצת האבלציה ועבור 10 מתוך 24 (42%) נבדקים בקבוצת מקרי הביקורת (יחס סיכונים של 0.11, רווח בר-סמך של 95%, 0.01-0.85; p=0.034).
התוצאות תאמו לקריטריוני סיום שנקבעו מראש של מעל 99% הסתברות בייסיאנית פוסטריורית של עדיפות הטיפול המוצע על פני הטיפול השגרתי (Bayesian posterior probability of treatment over standard therapy).
בקבוצת הטיפול עם אבלציה לא נצפו אירועי תמותה, בעוד בקבוצת הטיפול השגרתי 8 נבדקים (33%) נפטרו (p<0.004). בקבוצת הטיפול עם אבלציה היה אשפוז אחד (4%) עקב החמרה של אי ספיקת לב של המטופל, לעומת ארבעה אשפוזים בקבוצת מקרי הביקורת (17%, p=0.159). תדירות מתן שוק על ידי ICD היתה נמוכה בקבוצת הנבדקים שעברו אבלציה (9%) לעומת קבוצת מקרי הביקורת (42%, p=0.039).
מסקנת החוקרים היתה כי ביצוע אבלציה לטיפול בטכיקרדיה חדרית לאחר קבלת שוק ראשון מ-ICD נמצא קשור להפחתה משמעותית בסיכון המשולב של מוות ואשפוז עקב החמרה של אי ספיקת לב, בשיעורי התמותה ובמספר השוקים שהתקבלו על ידי ICD. ממצאים אלה תומכים בהחלטה לבצע אבלציה לטיפול בטכיקרדיה חדרית מיד לאחר השוק הראשון שניתן על ידי ICD.
מקור:
תגובות אחרונות