מנקוינון-7 (Menaquinone-7 - MK-7), המוכר בתור ויטמין K2, מהווה קו-פקטור לתהליך קרבוקסילציה של חלבונים המעורבים בעיכוב הסתיידות של עורקים. משום כך הוצע כי ויטמין K2 יכול להפחית את קצב ההסתיידות של מסתם אבי העורקים (Aortic Valve Calcification - AVC) במטופלים עם היצרות של המסתם.
עוד בעניין דומה
מחקר אקראי זה בוצע עם סמיות כפולה והתקיים במרכזים רפואיים מרובים. למחקר גויסו גברים המטופלים בקהילה ולהם ציון AVC> 300 יחידות שרירותיות (Arbitrary Units - AU) לפי CT קרדיאלי ללא חומר ניגוד.
המטופלים הוקצו אקראית לקבלת טיפול עם כדור של MK-7 במינון של 720 מק"ג בשילוב עם כדור של ויטמין D במינון של 25 מק"ג, או אינבו, למשך 24 חודשים. התוצא העיקרי שנבדק היה השינוי בציון AVC. תוצאים שניוניים נבחרים כללו; שינוי בשטח מסתם אבי העורקים ושיא מהירות הזרימה על פני המסתם לפי אקו, הצורך בביצוע ניתוח במסתמי הלב, שינוי בהסתיידות אבי העורקים והעורקים הכליליים ושינויים ב-dp-ucMGPי(dephosphorylated-undercarboxylated matrix Gla-protein). תוצאי הבטיחות כללו תמותה מכל סיבה ואירועים קרדיווסקולריים.
מתאריך 1 בפברואר 2018 ועד 21 במרץ 2019 גויסו למחקר 365 גברים, שעברו הקצאה אקראית. גילם הממוצע של הנבדקים עמד על 71±4.4 שנים. תוצאות המחקר הדגימו כי העלייה הממוצעת בציון AVC עמד על 275 AU (רווח בר-סמך של 95%, 225-326) בקבוצת ההתערבות ו-292 AU (רווח בר-סמך של 95%, 246-338) בקבוצת האינבו.
ההפרש הממוצע בהתקדמות ציוני AVC עמד על 17 AU (רווח בר-סמך של 95%, -86 עד 53; p=0.64). השינוי הממוצע בשטח מסתם אבי העורקים עמד על 0.02 ס"מ2 (רווח בר-סמך של 95%, -0.09 עד 0.12; p=0.078) ובשיא מהירות הזרימה על פני המסתם עמד על 0.04 מטר/לשנייה (רווח בר-סמך של 95%, -0.11 עד 0.2; p=0.21).
התקדמות בציון AVC ובעורקים הכליליים לא היתה שונה באופן משמעותי בין הקבוצה שטופלה עם ויטמין K בשילוב ויטמין D, לעומת אלה שקיבלו אינבו. כמו כן, לא נמצא הבדל בין הקבוצות בשיעורי הניתוחים במסתמי הלב (מטופל אחד בקבוצת הטיפול לעומת שניים בקבוצת מקרי הביקורת; p=0.99), תמותה מכל סיבה (מטופל אחד לעומת ארבעה; p=0.37) או אירועים קרדיווסקולריים (עשרה מטופלים מכל קבוצה; p=0.99).
בהשוואה לקבוצת מקרי הביקורת, מטופלים שטופלו עם ויטמין K בשילוב עם ויטמין D חוו ירידה משמעותית ב-dp-ucMGP (-212 פיקומול/ליטר לעומת 45 פיקומול/ליטר; p<0.001).
מסקנת החוקרים היתה כי בגברים מבוגרים עם ציון AVC של מעל 300 AU, טיפול עם MK-7 בשילוב עם ויטמין D למשך 24 חודשים, לא השפיע על התקדמות AVC.
מקור:
תגובות אחרונות